JADŁOSPIS

Data I danie alergeny II danie alergeny
Środa

12.11.2025

Zupa jarzynowa z koperkiem 9 Sos boloński

Makaron spaghetti

Jabłko

1,7,10,15

1,3

Czwartek

13.11.2025

Zupa z zielonego groszku            z natką pietruszki 1,7,9 Kotlet schabowy

Ziemniaki z koperkiem

Kalafior z masłem i bułką tartą

Pomidor

1,3,10

 

1,7

15

Piątek

14.11.2025

Zupa pomidorowa z kuleczką         i natką pietruszki 1,3,7,9,15 Filet rybny w ziołach(oregano,tymianek)

Ziemniaki z koperkiem

Surówka z kiszonej kapusty

1,3,4,10

 

10

                                    Z przyczyn niezależnych od kuchni jadłospis może ulec zmianie.

Alergeny występujące w posiłkach

  1. Zboża zawierające gluten 6.Soja i prod. pochodne 11.Nasiona sezamu i prod.pochodne
  2. Skorupiaki i prod. Pochod 7.Mleko i prod. pochodne 12. Dwutlenek siarki
  3. Jaja i produkty pochodne 8.Orzechy 13.Łubin

4.Ryby i produkty pochodne            9.Seler i prod. pochodne              14.Mięczki

5.Orzeszki ziemne ( arachidowe)     10.Gorczyca i prod. pochodne     15.Inne potencjalne alergeny

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.                      Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:sól ,pieprz mielony, ziele angielskie, kurkuma,curry                                           liść laurowy,majeranek,papryka słodka,papryka ostra,kwasek cytrynowy,czosnek świeży,czosnek granulowany,mieszanka warzywna(skład:marchew,cebula,pasternak,pietruszka,pietruszka nać),cukier wanilinowy.