JADŁOSPIS II

           JADŁOSPIS

Data I danie alergeny II danie alergeny
Poniedziałek

31.03.2025

Zupa jarzynowa z koperkiem 9 Sos boloński

Makaron spaghetti

Mus owocowy

1,7,10

1,3

 

Wtorek

  01.04.2025

Rosół drobiowy z zacierką, warzywami i natką pietruszki 1,3,7,9 Filet z indyka pieczony

Sos koperkowy

Ziemniaki

Surówka z marchwi z ananasem

7,10

1,7,10

 

 

      Środa

02.04.2025

Zupa ogórkowa z koperkiem 1,7,9 Makaron z cukinią i kurczakiem

Mandarynka

1,3,7,10

 

Czwartek

03.04.2025

 Krupnik z natką   pietruszki 1,9 Pieczeń z karkówki

Sos

Pyzy drożdżowe

Buraczki tarte

7,10

1,7,10

1,3,7

10

Piątek

04.04.2025

Zupa fasolowa 9 Knedle z morelą,masłem i cukrem

Banan

1,3,7

 

Poniedziałek

07.04.2025

Zupa z ziemniaczana z  natką pietruszki 1,7,9 Polędwiczki drobiowe w sosie słodko-kwaśnym

Ryż

Jabłko

1,7,10

 

Wtorek

08.04.2025

Bulion z kaszką manną i natką pietruszki 1,9 Kotlet schabowy

Ziemniaki  z koperkiem

Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą

Pomidor

1,3,7,10

 

1,7

Środa

09.04.2025

Zupa pomidorowa z gwiazdeczkami i  natką pietruszki 1,3,7,9 Pieczeń rzymska z warzywami

Ziemniaki z koperkiem

Mizeria  z jogurtem naturalnym

3,7,9,10

 

7,10

Czwartek

10.04.2025

Kapuśniak ze słodkiej kapusty          z koperkiem 1,9 Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Jogurt owocowy

1,3,7,10

7

Piątek

11.04.2025

Zupa pieczarkowa z kuleczką i natką pietruszki 1,3,7,9 Filet rybny zapiekany

Ziemniaki puree

Surówka z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą

1,3,4,7,10

7

7,10

                                    Z przyczyn niezależnych od kuchni jadłospis może ulec zmianie.

Alergeny występujące w posiłkach

  1. Zboża zawierające gluten   6.Soja i prod. pochodne                11.Nasiona sezamu i prod.pochodne
  2. Skorupiaki i prod. Pochod 7.Mleko i prod. pochodne            12. Dwutlenek siarki
  3. Jaja i produkty pochodne  8.Orzechy                                      13.Łubin

4.Ryby i produkty pochodne            9.Seler i prod. pochodne              14.Mięczki

5.Orzeszki ziemne ( arachidowe)     10.Gorczyca i prod. pochodne

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.                      Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:sól ,pieprz mielony, ziele angielskie, kurkuma,curry                                           liść laurowy,majeranek,papryka słodka,papryka ostra,kwasek cytrynowy,czosnek świeży,czosnek granulowany,mieszanka warzywna(skład:marchew,cebula,pasternak,pietruszka,pietruszka nać),cukier wanilinowy.

 

 

Intendent        Agnieszka Bonalska
Szef kuchni      Justyna Frąckowiak
Pielęgniarka      Eunika Plucińska